13.2.2021

Auvo Taponen:

Kohti väljempää Suomea

Keskustan vaihtoehto monipaikkaiseksi Suomeksi 


Entisenä 70-luvun keskustanuorena tuli tutuksi sana desentralisaatio, johon tuli aika syvällisesti hurahdettua. Tuolla ilmaisulla tarkoitettiin hajasijoittamista, vallan hajauttamista ja hajakeskittämistä. Nämä ehkä jotenkin selvittävät sen ajatuksen sisältöä.

Vuosikaudet tämä ilmaus keskittyi valtion laitosten hajasijoitusyrityksiksi. Yleensä muut tyrmäsivät nämä. Kehityssuunta oli vuosikymmeniä kehäkolmosen ulkopuolella aivan päinvastainen, verovirastot, kelatoimistot, nimismiehet, poliisiasemat ja tiemestarit ja -piirit katosivat. Suurten kaupunkien johtajat hieroivat käsiään - tämä on yleismaailmallinen kehityssuunta, ei voi mitään. Suurissa kaupungeissa on kansantalouden generaattorit.

Vuosikymmenten aikana kehiteltiin toimistoihin erilaisia älylaitteita. Puhelimet ja tietokoneet kehittyivät aivan ällistyttävällä tavalla, ja pienenivät. Kun viime vuoden alussa iski pandemia, meillä olikin uskomaton ja toimiva tietokoneverkosto ympäri Suomen. Ja parissa viikossa keskitetty yhteiskunta oli viritetty aivan eri malliin. Tällainen vanha desentralisti voisi sanoa järjestelmän tulleen hajautetuksi. 

Vuosikymmeniin ensimmäinen minun silmiini osunut onnistunut ohjelmapaperi on torstaina nähnyt päivän valon, kun Keskusta julkaisi yllä mainitun nimisen ohjelman. Nimikkeet ovat hieman muuttuneet vuosikymmenten mittaan, mutta idea on entinen. Nyt tapahtumien kulkua on edesauttanut pitkälle viety tietotekniikka. Ohjelmaan on koottu esityksiä siitä, miten tämä vallankumous on avannut silmät monessa asiassa. Erityisen tärkeää on se, miten ihmiset pääsevät entistä paremmin valitsemaan asumispaikkansa ja miten etätyö säästää kustannuksia ja luonnonvaroja. 

"Väljempi Suomi ei ole harhainen haavekuva, vaan täysin toteutettavissa oleva tulevaisuus. Muutos on jo alkanut. Etätyöhön siirtyminen oli ensimmäinen iso askel kohti kiireettömämpää elämää. Etätyön ansiosta yleistynyt monipaikkaisuus jakaa hyvinvointia tasaisesti ympäri Suomen".

Kiitos Petri Honkonen ja kumppanit

Täältä löytyy koko ohjelma (24 sivua):

https://keskusta.fi/ajankohtaista/uutiset/keskustan-monipaikkaisuuslinjaus-keskittamisesta-valjempaan-suomeen/Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Haluamme kuulla mielipiteesi!