16.1.2018

Auvon blogi

Hyvä kello kauas....
Olin uudenvuoden aattona Helsingissä Musiikkitalossa uudenvuoden konsertissa. Konsertin avasi paikallisen kaupungin kaupunginjohtaja. Hän piti sujuvasanaisen puheen, josta olisi meille muillekin jotain opiksi otettavaa. Johtaja kehui satapäiselle yleisölle omaa kaupunkiaan, kuinka ihanteellinen se on asukkailleen, lapsiperheille, yrittäjille ja mitä niitä kohderyhmiä nyt olikaan.

Katsotaan kuka kuulee
Kun me kerromme ihmisille omasta kunnastamme, muistetaan kertoa asiat valoisasti, kuinka hyvin meillä on hoidettu terveydenhuolto, päivähoito, liikuntapaikat jne. Jos on jotain kunnan asioissa korjattavaa tai arvosteltavaa, kerrotaan se siinä joukossa, jossa ei ole toispaikkakuntalaisia. Tämä ei ole ollenkaan puheoikeutta rajoittavaa, vaan hyvää harkintaa. Ja hyvä kello kuuluu kauas, kun sitä toistetaan riittävästi. Ja yleensähän pitää keksiä korjausehdotus, jos ollaan sitä mieltä, että joku asia ei ole hyvällä mallilla.

Tuttu mies tähän lähtöön
Tätä mallia kannattaa noudattaa myös oman puolueen kohdalla. Kun Keskusta on asettanut oman presidenttiehdokkaan puolueen sääntöjen mukaisesti, tätä ehdokasta me tuemme. Olen tuntenut Matin jo tuolta -70 -luvun alkupuolelta lähtien. Olen voinut seurata hänen kehitystään nuorisopoliitikosta kansanedustajaksi, ministeriksi, pääministeriksi ja presidenttiehdokkaaksi. Hänet tunsimme jo nuorena miehenä älyköksi, joka ei nyt mahdottoman sosiaalinen tapaus ollut silloin ja miksi mies muuttuisi iän myötä. Hyvä reilu mies kuitenkin ja aina tavatessa on morjesteltu ja kuulumiset vaihdettu.

Esikunnassa viisastuttiin
Kun Matti oli puolueen puheenjohtaja ja pääministeri, lähetin hänelle usein sähköpostia. En taitanut saada kertaakaan vastausta, josta voisi päätellä, että esikunta viisastui minun viesteilläni. Mutta tuosta en kyllä ottanut itseeni vähääkään, meitä viestin lähettäjiä oli varmaan satoja. Kaikki eivät ehkä ymmärtäneet tätä.

Kun Matti oli edellisen kerran presidenttiehdokkaana, teimme Kauton Mikon kanssa värikkäitä viirejä, joita pystyttelimme pitkin teiden varsia. Hyvä idea, muttei ihan puhaltanut kannatusta sfääreihin. Nyt jos tulee samat lukemat, gallupkeisarit nielevät omat "myrkkykapselinsa".

Valmis ulkopoliitikko
Kun tavoitteena on presidenttiys, johon sisältyy nimenomaan ulkopolitiikka, on Matti tuohon tehtävään täysosuma. Hän on paneutunut ulkopolitiikkaan monien vuosien ajan. Sitähän pääministerin tehtäviin kuului runsaasti. Eli kun toimittajat totesivat nykyisen kiinnostuneen ulkopolitiikasta vasta presidenttinä, Matti on jo valmiiksi kokenut ja paneutunut viran tuomiin haasteisiin.

Ei ole ongelma kirjoittaa vaalilippuun numeroa 4.
Puolue on arvostanut minua ja minä arvostan omaa puoluettani.

Auvo Taponen
kultainen ansiomerkki
Suomen Keskusta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Haluamme kuulla mielipiteesi!