23.2.2017

Ehdokkaaksi - luottamushenkilöksi

Nyt on viimeiset ajat lähteä ehdolle kunnallisvaaleihin. Ehdokas asettaa itsensä alttiiksi julkiselle arvioinnille ja - arvostelulle. Jokainen voi tuoda  julki omia näkemyksiään. Usein ihmisillä on joku mielipide kunnan päätösvallassa olevista asioista. Tuon näkemyksen esille tuominen on tärkeää, jotta asioiden eri puolet saadaan näkyviin ja keskusteluun, ja lopulta päätöksiin.
Nyt kun ehdokkaiksi kysytään, tuntuu ettei nyt olekaan kenelläkään mitään mielipidettä. Ei ainakaan sellaista mielipidettä, että sitä voisi lähteä kertomaan kunnanvaltuustoon. Miksi?
On kuultu hyviä kertomuksia kovasta työnmäärästä, lasten monista harrastuksista, joihin heitä pitää kuljettaa jne. Kaikki hyviä selityksiä, mutta sitten tulee se mutta. Kuka lopulta sitten päättää meitä itsekutakin koskevista asioista? Ne tietenkin, joita on voinut äänestää, eli ketkä ovat olleet edes ehdolla. Voi sanoa hieman jyrkästi, että se joka ei lähde ehdolle, jäävää itsensä neljäksi vuodeksi arvostelemasta kunnan päätöksiä!
Jos on lähtenyt ehdolle, vaikkei ole tullut valituksi, turvaa itselleen ääneen sanomisen oikeuden.
Tämähän ei ole juridinen, vaan periaatteellinen näkemys.
Vuosikymmenten mittaan on sentään päästy eroon siitä tavasta, että ehdokkaiden hakuvaiheessa ei löydy hyviä ehdokkaita, mutta luottamustehtäviin valittaessa olisi vaikka kuinka monta hyvää miestä (lähinnä) valittavana. Näinhän tilanne oli vielä ainakin 80-luvulla. Nyt valitut ja ehdokkaana olleet ovat aina etusijalla kunnan eri elimiin jäseniä valittaessa. Se on hyvä ja perusteltu menettelytapa.
Ei muuta kuin ehdokkaaksi ja tekemään vaalityötä. Korkea äänestysaktiivisuus on kansanvallan menestymisen edellytys. Tähän kaikkien puolueiden on tähdättävä.

Auvo Taponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Haluamme kuulla mielipiteesi!