20.4.2015

Merja Taposen kolumni Kaupunkiuutisissa 18.4.2015

Odottavan aika on pitkä


Suomi on odottanut vähintään viimeisen vuoden ajan, että hallitus vaihtuisi. Nyt on vielä kaksi yötä jäljellä vaalipäivään. Jos äänestäjät antavat vaalikopeissa vahvan valtakirjan Keskustalle, kuten gallupit ovat ennakoineet, niin varmaa on ainakin se, että pääministeri vaihtuu.

Kataisen-Stubbin hallitusten ehkä suurin puute on ollut pääministerien politiikan ulkopuolisen työkokemuksen puute ja siten myös riittävän elämänkokemuksen puute. Näin vaikeassa taloudellisessa ja poliittisessa tilanteessa tämä on näkynyt siinä, että hallitus ei ole riittävällä vakavuudella paneutunut talouden ongelmiin, vaan on keskittynyt liikaa mielikuvapolitikointiin. Yhtenä esimerkkinä tästä on se, että hallitus ei oivaltanut sitä, miten vakavat seuraukset Venäjä-pakotteista aiheutuu suomalaisille yrityksille eikä siten keskittynyt näiden ongelmien lieventämiseen. Pakotteiden vaikutus näkyy myös meillä Janakkalassa elintarvike- ja konepajateollisuuden vientiongelmina sekä maatalouden tulonmenetyksinä.

Poliitikon työ on tärkeää työtä ja poliittinen kokemus on johtavan asemaan valittaville poliitikoille tärkeä meriitti, mutta se ei voi kokonaan korvata muuta kokemusta työelämästä ja yrityselämästä. Poliittisella johtajalla ja erityisesti pääministerillä pitää olla realistinen kuva siitä, miten maa makaa, mitä suomalaisille kuuluu ja mitä kuuluu suomalaiselle työntekijälle, yrittäjälle ja yrityksille. Pääministerin pitää tuntea ihmisten elinolosuhteet eri puolilla Suomea. Koko Suomea ei voi johtaa katsomalla asioita ainoastaan Helsingin horisontista.

Jos niin käy, että Suomen seuraava pääministeri on Keskustan Juha Sipilä, maa saa johtajan. Sipilän aiempi työkokemus on hankittu nimenomaan yrittäjänä ja yritysjohtajana. Hänellä on jo nyt myös poliittisesta johtajuudesta annettuna vankka näyttö, kun hän on onnistunut saamaan taakseen Keskustan joukot. Keskusta on suomalaisista puolueista ehkä kaikkein vaikeimmin johdettava ja siinä johtajuudessa Sipilä on onnistunut.

Mahdollisena pääministerinä Sipilällä olisi lähtökohtaisesti edeltäjiään paremmat edellytykset selvitä vaikeasta tehtävästä. Hänellä on tarvittava kokemus yrittäjyydestä, jonka varaan Suomen tulevaisuutta on välttämätöntä rakentaa. Hänellä on omakohtaista kokemusta kansainvälisestä yritystoiminnasta ja siitä millä edellytyksillä kansainvälisillä markkinoilla on suomalaisen yrityksen mahdollista pärjätä. Sipilällä on myös vankka näkemys koko Suomen kehittämisestä ja tämä näkemys on edellytys, jotta tavoite energiaomavaraisuuden merkittävästä lisäämisestä toteutuu. Hänen rauhallinen persoonansa ja toimintatapansa yhteistyön ja verkostojen rakentajana ovat aivan välttämättömiä ominaisuuksia tässä todella vaikeassa tilanteessa, jossa me suomalaiset nyt olemme.

Uudella hallituksella on edessään niin paljon työtä, että hallituksen muodostamisessa ei ole yhtään aikaa hukattavaksi. Minä-minä-selfie –politiikan tilalle pitää nyt saada vastuunsa tunteva ja vakavasti otettava yhteistyökykyinen ja yhteistyöhaluinen hallitus. Sellaisen hallituksen suomalaiset ihmiset ja yritykset ansaitsevat.

Merja Taponen (Keskusta)
valtuuston puheenjohtaja
Janakkala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Haluamme kuulla mielipiteesi!