23.4.2014

Kuka keskustalainen: Sirpa Autio

Esittelemme pikkuhiljaa aktiivejamme nettisivuillamme Kuka keskustalainen -otsikon alla. Ensimmäisenä vuorossa on kunnallisjärjestön puheenjohtaja ja Keskustan Etelä-Hämeen piirihallituksen jäsen Sirpa Autio.


Lomalla.
Jo 18 vuotta kunnallispolitiikassa vaikuttanut 65-vuotias Sirpa on paljasjalkainen janakkalalainen, alun perin Vähikkälän tyttöjä. Hän asuu Tervakosken Tammirannassa miehensä Markku Virtasen kanssa. Myös Markku on pitkän linjan, 34 vuotta, kuntavaikuttaja.

43-vuotisen työuransa Sirpa teki monissa tietotekniikkayrityksissä mm. niin ohjelmoija-suunnittelijana, kouluttajana kuin monipuolisissa johtotehtävissä. Lisäksi hänellä on ollut oma yritys noin 10 vuoden ajan.  Sirpa johti kuntien yhteisiä tilitoimistohankkeita Keski-Karjalassa, Vaara-Karjalassa ja Mikkelin seudulla.

– Ensimmäinen vetämäni kuntien yhteinen tilitoimisto syntyi samoihin aikoihin kuin Seutukeskus Häme eli nykyinen KuntaPro.  Olen toiminut kuntaliitoshankkeissa hankepäällikkönä, esim. Salon kuntaliitoshankkeessa sekä taloudenohjaus- ja henkilöstöhallinnon yhtenäistämishankkeissa eri puolilla Suomea, Sirpa kertoo.
 

Koulutusta läpi työuran

 
Sirpan ensimmäinen ammatti on merkonomi, ja vuonna 1970 hän erikoistui Riihimäen kauppaoppilaitoksessa ATK-merkonomiksi.  Se oli Suomessa ensimmäinen tietotekniikkaan erikoistunut jatkokoulutus.

– Sen jälkeen suoritin Merkonomien jatkokoulutuskeskuksessa 3-vuoden lisäkoulutuksen sisäisessä laskennassa, henkilöstö- ja julkishallinnossa sekä  Markkinointi-Instituutin 2-vuoden markkinointitutkinnon. Markkinointi-Instituutissa diplomityön tein asiakaspalvelun kehittämisestä ja palvelupisteiden – Help deskien perustamisesta, jossa oli mm. keskitetty puhelinpalvelu.  Ensimmäisen Help deskin perustin Valio Data Oy:ssä ollessani siellä osaston johtajana, Sirpa muistelee.

Opinnot jatkuivat koko työuran ajan suorittamalla arvosanoja Tampereen Yliopistossa. Viimeisimmät tutkinnot ovat JHTT- ja KLT -koulutusohjelmat (tilintarkastukset) vuonna 2004 ja Helsingin Kauppakorkeakoulun Auktorisoitu Business Mentori -tutkinto vuonna 2007.

Sirpa harrastaa vapaaehtoistyötä eri yhdistyksissä etupäässä nuorten urheilijoiden hyväksi. Päivittäiseen ohjelmaan kuuluu liikuntaa jossain muodossa: hiihtoa, uintia, sauvakävelyä, pyöräilyä, kuntosalia ja rullaluistelua. 

– Hiihto vapaalla tyylillä on mieleisin harrastuksistani, mutta tänä talvena sitä on voinut harrastaa vain Riutan ja Hämeenlinnan moottoriradan tekolumilla ja jonkin aikaa järvien jäällä.

Tarkastuslautakunnan kehittäjä


Sirpa oli kunnanvaltuutettu neljä kautta.
– Pisimpään olen ollut kunnassamme tarkastuslautakunnan puheenjohtajana. Tällä hetkellä olen kunnanhallituksen varajäsen, Janakkalan Teollisuusalueet Oy:n johtokunnan jäsen ja elämänlaatulautakunnan jäsen. Seutukunnallisia luottamustehtäviä on ollut useita: Maakuntaliiton hallitus, Koulutuskuntayhtymä Tavastian hallitus, Seutuvaltuusto, Riihimäen ammattikoulun (nykyisin Hyria) tarkastuslautakunta ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tarkastuslautakunta. Minua kiinnostaa kuntamme johtaminen ja palvelujen toteuttaminen siten, että kuntalaiset saisivat hyviä palveluja.

Poliittisen uran merkittävin saavutus on juuri tarkastuslautakunnan käynnistäminen. Sen toiminta alkoi samaan aikaan, kun Sirpa tuli mukaan politiikkaan. Tarkastuslautakunta on ainoa lakiin perustuva lautakunta ja se on suoraan valtuuston alainen. Lautakunnan tehtävänä on valvoa myös kunnanhallituksen työskentelyä.

– Pääsin kehittämään uuden lautakunnan toimintaa yhdessä lautakunnan jäsenten kanssa  ja kouluttamaan muiden kaupunkien ja kuntien tarkastuslautakuntia ja pitämään siten Janakkalaa esillä edelläkävijänä. Luennoin paljon Kuntaliiton ym. järjestämissä koulutustilaisuuksissa, en pelkästään tarkastuslautakuntatyöstä vaan myös talouteen ja tietotekniikkaan liittyvistä aiheista, Sirpa kertoo.

Talous tasapainoon


Kunnan suurin haaste tällä hetkellä on talouden tasapainottaminen. Sirpa ei ole tyytyväinen konsultin ja kunnanhallituksen henkilöistä kootun ryhmän toimintaan.  

– On tehty ratkaisuja, jotka eivät tuo säästöjä, vaan ainoastaan heikentävät kuntalaisten palveluja ja jopa lisäävät kustannuksia. Kuntamme käyttää liikaa konsultteja joka asiassa. Virkamiesten vastuulla olisi valmistella erilaisia vaihtoehtoisia ratkaisumalleja, joista luottamushenkilöt voisivat valita parhaan ratkaisun.
 
Kunnan organisaatio on yksi ongelmakohta, joka pitäisi ottaa tarkasteluun. Tällä hetkellä lisätään organisaation tasoja eli lisätään esimiehiä, vaikka tehokas toiminta vaatisi organisaation madaltamista.
 

Luottamushenkilöille aikarajat

 
Myös päätöksenteossa on kehitettävää. Sirpa asettaisi valtuuston puheenjohtajistolle ja kunnanhallituksen jäsenille säännön, jonka perusteella samat henkilöt voisivat olla ko. tehtävissä vain määrätyn ajan.

– Kun samat henkilöt ovat liian kauan tehtävissään, he ystävystyvät liikaa niin virkamiesten kuin luottamushenkilöidenkin kanssa ja syntyy ”hyvä veli -järjestelmä”. Ei uskalleta tai haluta tehdä oikeita ratkaisuja, jotka palvelisivat kuntamme asukkaita riittävästi.
 
Sirpa toivoisi myös niin lautakuntien kuin valtuustonkin jäsenten perehtyvän paremmin asioihin eikä vain istuvan kokouksissa.

– Virkamiesten tai kunnanhallituksen esitykset eivät aina ole parhaita ratkaisuja palveluiden toteuttamiseksi. Jokaisen luottamushenkilön pitäisi ajatella yhteistä etua ja kuntaa kokonaisuutena. Janakkalassa kylien kehittäminen on hyvin yksipuolista ja siihen vaadittaisiin todella muutosta. Tarvitaan uusia ideoita ja näkemyksiä kunnan ja palvelujen kehittämiseksi, Sirpa peräänkuuluttaa.
 
Retkellä joidenkin lastenlasten kanssa.
Merkittävä osa Sirpan elämää ovat lapset ja lastenlapset.
Nuorempi poika asuu myös Tammirannassa ja hänellä on 10-vuotias poika
ja 6-vuotias tytär. Vanhempi poika asuu Hämeenlinnassa ja hänellä on
15- ja 8-vuotiaat tyttäret ja 9-vuotias poika. Hämeenlinnassa asuu
myös Markun tytär. Markun poika asuu Turengissa ja hänellä on 4- ja 2-vuotiaat tyttäret.
 
 


 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Haluamme kuulla mielipiteesi!