8.10.2013

Valtuustoaloite puurakentamisen lisäämiseksi julkis- ja kerrostalorakentamisessa Janakkalassa

Puu on hyvä ja terveellinen rakennusmateriaali, se eristää hyvin ääntä ja on myös hyvä lämmöneriste. Puusta saadaan viihtyisiä, terveellisiä ja turvallisia rakennuksia, joko puurankarunkoisina tai hirsirakenteisina. Puutalot voidaan nykyään rakentaa niin, että ne täyttävät kaikki samat paloturvallisuusvaatimukset kuin muistakin materiaaleista tehdyt rakennukset. Puukerrostalot voivat olla jopa turvallisempia automaattisten sammutusjärjestelmien ansiosta. Puu on rakennusmateriaalina myös ilmaston kannalta ylivoimainen ratkaisu. Tutkimustulosten mukaan puurakentamisen lisääminen asuinkerrostaloissa vähentää merkittävästi rakentamisen hiilidioksidipäästöjä. Sama pätee julkiseen rakentamiseenkin. Puu on rakentamisen energiatehokkain materiaali, koska puutuotteiden valmistus tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttaa. Muissa materiaaleissa tilanne on toisin.

Valtaosa Suomen pientaloista tehdään puurakenteisina, mutta julkinen puurakentaminen on jäänyt monin paikoin vähäiseksi. Puu on kotimainen materiaali, jonka käytön määrätietoista lisäämistä pitää tukea myös paikallisesti etenkin nyt, kun valtiovalta on käynnistänyt valtakunnallisen puurakentamisohjelman, jonka ”tarkoituksena on pienentää rakentamisen hiilijalanjälkeä lisäämällä merkittävästi kotimaisen puun käyttöä rakentamisessa. Suomalaisen puurakentamisen kansainväliseksi brändiksi halutaan nostaa korkeatasoisen arkkitehtuurin ja designin yhdistäminen ympäristötietoiseen ja energiatehokkaaseen rakentamiseen.” (Työ- ja elinkeinoministeriön nettisivut)

Keskustan valtuustoryhmä esittää, että Janakkalan kunnan omassa rakennuttamisessa ja rakentamisessa keskitytään puurakentamiseen hyödyntäen sen monipuoliset mahdollisuudet. Myös yleistä kerrostalorakentamista ohjataan puurakentamiseen mm. rakentamismääräyksin.

Janakkalassa   7. lokakuuta 2013

Keskustan valtuustoryhmä

1 kommentti:

  1. Hyvä ehdotus. Paitsi että Janakkala ei taida itse rakentaan yhtään mitään. Ja siitä kestävyydestä. Liimapuupalkki on yhtä lujaa kuin teräs, ja tulipalon jälkeen kuumentunut teräs pitää vaihtaa,mutta puupalkille riittää siistiminen.

    VastaaPoista

Haluamme kuulla mielipiteesi!