7.10.2012

Auvon kynästä: Kuntamarsalkka

Totuuden päivät lähestyvät. Joko kokoomuslaiset vihdoin heräävät? Edes Janakkalassa. Sunnuntaina maakuntamme suurimmassa lehdessä oli juttu kuntaministerin vierailusta alueellamme. Pari ihmistä kävi tapaamassa ja molemmille vastaus kaikkeen oli suurkunta. Se pelastaa – hallelujaa. Ja jos ei pelasta, ministeri loihe lausumaan: se on ikävää. Ja illalla ministeri televisiossa: kun kuntia on yritetty yhdistää vuosikausia tuloksetta, nyt se sitten tapahtuu. Ehkä vasta vaalien jälkeen?

Ja kun vielä pääministeri on vakaasti haastatteluissa ilmaissut syväharkinnan tuloksena kantansa: kun nykyhallitus lopettaa, kuntia on jäljellä 70 -120. Tästä ei puolueen kanta voi selvemmäksi tulla.  Kokoomus on suurkuntahankkeen takana ja se merkitsee kuntien pakkoliitoksia. Siinä karkelossa ei paikallisten kokoomuslaisten kannata laittaa päätään piiloon, niin kuin puolueen vaalimainoksessa. Milloin tulee esiin ensimmäinen kokoomuspuolueen kunnallisvaaliehdokas, joka kertoo julkisuuteen: ”älkää äänestäkö minua, jos haluatte Janakkalan säilyvän”.

Kuten monesti on todettu, koko suurkuntahanke lähti liikkeelle jostain muualta kuin tutkijoiden selvityksestä, että suuri kunta olisi tehokkaampi kuin pieni kunta. Ei, tämä asia kirjattiin hallitusohjelmaan kokoomuksen vaatimuksesta. Kokoomusta korpeaa jokin ja nyt se sai hyväksi yhtiökumppanikseen sosialidemokraatit, joita myös korpeaa jokin. Pienempiä puolueita ei välttämättä korpea mikään, mutta ne ovat mukana millä ehdoin vaan. Se jokin on keskustan vahvat asemat kunnissa ja kehäkolmosen ulkopuolella. Se taas johtuu vaan siitä, että keskustalle kunnissa hoidettavat tavallisten ihmisten asiat ovat olleet tärkeitä ja äänestäjät ovat keskustan edustajille halunneet antaa vuosien mittaan vahvan tukensa.

Tämän päivän markkinatalous-ihannointi menee niin pitkälle, että jarruja pitäisi polkea. Kaiken on oltava niin suurta, ettei niin suurta ole vielä keksittykään. Yrityksien pitää kasvaa tolkuttomasti – ennen kuin ne myydään ulkomaisille rahastoyhtiöille, joiden kotipaikka on jossain Jerseyn saarilla.  Siellä ne eivät maksa veroja eli ne ovat niitä veroparatiiseja. Ja yrityksien pitää tienata omistajille tuottoja niin, ettei kohtuullisuus päde kuin silloin, kun ”joudutaan” irtisanomaan. Jos tänä vuonna hyväksytään osakkeelle 5 prosentin tuotto, ensi vuonna on sen oltava 6 prosenttia.

Suomen televisiota varten filmattiin Suomen Marsalkka elokuva. Se on yhtä hyvä, jos mainostelevisiota varten kuvattaisiin kuntamarsalkasta elokuva. Samalla ammattitaidolla ja yhtä kehnolla juonella. Kävisi kuin pilapiirroksessa, jossa auto oli joutunut metsään ja kartanlukija totesi: kävi kuin kuntauudistuksessa. Voi piruparat!

Auvo Taponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Haluamme kuulla mielipiteesi!