13.10.2012

Auvon kynästä: Kunta-Nobel

On jälleen kerrottu, kuka saa minkäkin Nobel –palkinnon. Onnittelut vaan kaikille palkituille.  Onnittelujen ja analysoinnin mukana on ilmoille tullut jälleen monenlaisia tyhjänpäiväisyyksiä.  Mutta jälleen onnittelut Timo Soinille ehkä parhaasta kommentista: onneksi Nobel-komitealla oli sentään sen verran suhteellisuudentajua, ettei myöntänyt EU:lle talouden Nobelia. Taitava sutkaus.  Tämä ei kuitenkaan mitenkään tuo esille persujen vaihtoehtoa, eli mitä kunnallispolitiikassa pitäisi tehdä, mikä on heidän vaihtoehtonsa. Jos puolueen kannatus tästä nousee, ei se osoita muuta kuin äänestäjien typeryyttä. Nyt kaivataan kunnallispolitiikkaan ja erilaisiin rakenteisiin hyviä ratkaisuehdotuksia. Onko joku kuullut persujen esittävän jonkin muun ratkaisun kuin ”ei”.

Hallitus kompuroi sen, minkä ehtii. Olemme nauttineet kuntaministerin hevoskärrykauden rakennevalituksista, olemme sisäistäneet pääministeri-kokoomuksen puheenjohtajan vakuuttelut noin sadan kunnan mallin viemisestä maaliin, olemme nähneet hallituksen kuntien valtionosuusleikkaukset ja hallituksen sekoilut terveyshallinnon muotoilemisessa. Kaikki palikat ovat sekaisin. Ainut johtolanka on edelleen se, että kunhan vaalit ovat ohi, kokoomuksen pj:n vakuuttelut kuntamäärästä toteutetaan. Silloin on konkreettinen kannatusmittaus ohi ja riittävästi aikaa seuraaviin vaaleihin. Pakon hyväksyvät silloin kaikki hallituspuolueet. 

Huvittavaa ovat olleet myös sosialidemokraattien sekoilut ja selittelyt. Valtionvarainministeri-puheenjohtaja esittää, että kunnat estäisivät veroparatiiseihin kuuluvien yhtiöiden toimimisen kuntien palveluiden tuottajina, ja hupsis sen asian olikin pari päivää aikaisemmin SDP:n toinen ministeri juuri torpannut. Ja sitten seliteltiin, että se oli vain poliittisen tahdon ilmaisemista.  Jokseenkin älyvapaata kansan mielistelyä! Ja jos se Jutta nyt siellä omassa ministeriössään sitten laittaisi lain muutoksen valmistelun liikkeelle. Mutta eiköhän kansa unohda?

Oleellinen pointti näin kunnallisvaalien alla on edelleen se, että mikä puolue pystyy esittelemään toteuttamiskelpoisimman ratkaisuehdotuksen kuntajärjestelmän ja siinä ohessa terveydenhuollon parantamiseksi ja tehostamiseksi. Kokoomuksella on tuo suurkunta vain tähtäimessä, sehän korjaa kaiken, mutta kuinka paljon oikeasti tuhoaa. Sosialidemokraattien esityksestä jäi mieleen vain tuo veroparatiisi. Onneksi on Keskusta.

Keskusta on esittänyt kotikunta-maakunta –mallin.  Lopulta. Tässä vaihtoehdossa suurimmaksi ongelmaksi ja rahasyöpöksi osoittautunut terveydenhuolto pääosiltaan keskitettäisiin maakuntapohjaiseen hallintoon. Tällöin syntyisi keskustan pitkään ajama kansanvaltainen maakuntahallinto. Se ei ole mikään hallintohimmeli. Sellainen on toiminut Ruotsissakin pitkään. Kuntayhtymiä voitaisiin laukkauttaa. Tälle väliportaan hallinnolle voitaisiin sitten yhdistää muitakin maakunnallista pohjaa, eli niin suurta väkimäärää tarvitsevat asiat, esimerkiksi ammatillinen koulutus. Peruskunnat jatkaisivat muilta osin toimintaansa. 

Jos muuta ei parin päivän sisään kukaan pysty esittämään, myönnän Kunnallishallinnon Nobelin Suomen Keskusta r.p:lle.

Auvo Taponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Haluamme kuulla mielipiteesi!