20.9.2012

Auvon kynästä: Kuntavaalit – kokoomustoverit (osa I)

Kuntavaalien tärkein asia on edelleen kunnallinen päätöksenteko: missä tehdään päätökset ja kuka ne tekee. Janakkalassa asuvat pääsääntöisesti toivovat, että päätöksentekijät ovat kunnassa asuvia rehellisiä janakkalalaisia. Ehkä vain aivan tavallisia, mutta avoimesti ja rehdisti päätöksiä ja niiden seurauksia miettiviä ihmisiä.

Ehdokkaat kuuluvat valtakunnallisiin puolueisiin ja ovat omalta osaltaan tukemassa puolueen menestystä koko maassa. Tästä johtuen paikallisten ohjelmien ja tavoitteiden on oltava hyvinkin samansuuntaisia kuin valtakunnallisten ohjelmien. Ja tietysti vielä valtakunnan tasolla tehtyjen käytännön päätösten ja merkittävien henkilöiden puheiden. Kaikilla näin ei ole. Vaikka Janakkalassa kokoomuslaiset puhuisivat kuinka lujasti itsenäisen Janakkalan puolesta, valtakunnan tason toiminta syö tältä pohjan pois. Suurkunta-hanke, jota ajaa erityisesti kokoomuslainen kuntaministeri Henna Virkkunen ja jota tukee kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Jyrki Katainen, on kaikissa tähän asti tehdyissä suunnitelmissa tuhoamassa Janakkalan kuntaa. Joko liittämässä kuntaamme kokonaan Hämeenlinnaan tai sitten pääosaa pohjoiseen ja eteläosaa Riihimäkeen.

On sanottava historian valossa, että kyllä tärkeintä on se, missä on päätösvalta ja kuka sitä käyttää. Tästä on kokemusta niin pankkipuolelta kuin naapurikunnan liitoshankkeista. Kyllä ovat lammilaisetkin käyneet monella suulla valittamassa kohtaloaan ja rohkaisemassa janakkalalaisia pysymään itsenäisinä. Pettymys on ollut tosi suuri Hämeenlinnaan liittymisen jälkeen.

Nyt kokoomusehdokkaiden olisi syytä julkaista rehellisesti, ketkä ovat puolueen linjalla ja tukemassa suurkunta-hanketta ja ketkä irtisanoutuvat siitä. Nyt tarvitaan rehellisyyttä. Se voi tehdä kipeää.

Mitä sitten, lue seuraava osa.

Auvo Taponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Haluamme kuulla mielipiteesi!