23.9.2012

Auvon kynästä: Kuntavaalit – kokoomustoverit (osa II)


Kokoomuksen kansanedustaja X antoi puolueensa kunnallisvaaliehdokkaiden koulutuksessa ohjeeksi suhtautumisessa suurkuntahankkeeseen: voitte olla rehellisesti puolesta tai vastaan. Siis olla joko puolueen linjan mukaisesti tukemassa puoluejohtoa tai sitten voitte mielenne mukaisesti kertoa vastustavanne suurkunta-hanketta. Sitä hän ei sanonut, että sillä ei ole mitään painoarvoa, jos vastustaa, kun puoluejohtaja ja kuntaministeri kuitenkin ovat hankkeen puolella.  Eli kysymys kuuluu, onko tämä sitten rehellistä toimintaa?

Kun suurkuntahankkeen kaikki versiot tuhoavat Janakkalan kunnan, miten tässä tilanteessa kokoomuksen ehdokkaat kertovat mahdollisille äänestäjille oman kantansa ja onko sillä merkitystä puolueen ylimmän johdon päätöksiin?
  

Kaksi virtuaalitapausta

Eli tapaus ehdokas A.  Jos hän on suurkunnan puolesta, hän kertoo sen julki ja saa niiden äänet, jotka tahtovat Janakkalan liitettävän Hämeenlinnaan.

Toinen tapaus, ehdokas B.  Hänet on saatu ehdokkaaksi korostamalla kokoomuslaisten arvojen lisäksi sitä, että paikallisella tasolla täällä on kova halu pitää kunta itsenäisenä.  Kun ehdokas B on sitoutunut lujasti tähän asiaan ja hänelle pikku hiljaa avautuu karu arki, eli puoluejohdon kanta ja sen merkitys Janakkalalle, ei itku ole kaukana.  Lapsesta asti on korostettu, kuinka täytyy olla rehellinen itselle ja muille, niin nyt on paha tilanne edessä, suorastaan umpikuja.  Jos uskaltaa kysyä neuvoa sivulliselta, voisiko antaa sellaisen ohjeen, että laita lehteen ilmoitus, että kaikki Janakkalan itsenäisyyttä ajavat kuntalaiset äänestäisivät keskustan ehdokkaita. 

Sekin on muistettava, että valta kokoomuksessa on kaupunkilaisten hallussa ja maakuntakeskuksissa halutaan miltei yksimielisesti liittää ympärillä olevat kunnat itseensä.  Siellä hyväksytään tutkimusten mukaan laajasti jopa pakkoliitokset. Ilmeisesti perin kokoomuslainen periaate!

Seuraavassa kirjoituksessa, miksei Janakkalaa pidä liittää Hämeenlinnaan.

Auvo Taponen

1 kommentti:

  1. Auvo kirjoittaa asiaa. Samalla linjalla on myös puoluesihteeri Timo Laaninen blogissaan. Keskustalainen ehdokas on mielestäni turvallisin vaihtoehto, jos ei halua Janakkalan liittyvän osaksi Hämeenlinnaa.

    VastaaPoista

Haluamme kuulla mielipiteesi!